Blogi

Henkilökohtainen apu - ja siihen tarvittava tuki

Honkalampi-säätiä_ESE-keskus_avustaja pieni

Laura Jormanainen

Uutisoinneissa nousee usein esille se, että vaikeavammainen henkilö ei pysty elämään omannäköistään elämää, koska hänellä ei ole saatavilla siihen tarkoitukseen apua. Tarinan päätteeksi onni ja vapaus kuitenkin alkavat monesti siitä, että kuvioon astuu vammaispalvelun myöntämä henkilökohtainen avustaja. Kertomus ei kuitenkaan siinä kohtaa välttämättä pääty lapsuuden satujen sanoihin, vaan edessä on työnantajan arki.

Henkilökohtaisen avun työnantajamallissa avustajan työnantajana toimii vammainen eli avustettava henkilö itse.  Avustajan työnantajana toimiminen mahdollistaa hänelle itsemääräämisen sen suhteen milloin avustaja tulee tai ei tule; mitä tehdään, minne mennään ja missä asioissa apu on tarpeen. Samassa kaupassa tulevat myös kaikki työnantajan velvollisuudet; pitäisi osata työvuorosuunnittelu, työlainsäädäntö ja työehtosopimus, pitäisi tietää miten järjestetään palkanmaksu, lakisääteiset vakuutukset, työterveyshuolto ja niin edelleen.

Monelle työnantajista, joista osa ei ole itsekään koskaan työelämässä ollut edes työntekijän roolissa, nämä virallisuudet saattavat muodostua todelliseksi ongelmaksi. Toki omalla vammaispalvelun sosiaalityöntekijällä on ohjaus ja neuvontavelvollisuus, mutta käsi sydämellä voi kysyä, moniko sosiaalityöntekijä on työsuhdeasioiden ammattilainen ja monellako on kaiken muun kiireen keskellä aikaa paneutua siihen?

Yli kymmenen vuotta olen työkseni opastanut näitä avustajan työnantajina toimivia henkilöitä. Suurin osa työsuhteista sujuu hienosti omalla painollaan, mutta avun tarve on monessa tilanteessa ollut hyvin ilmeinen työsuhteen erityislaatuisuuden vuoksi: työnantajana on ihminen, joka on enemmän tai vähemmän työntekijänsä tekemästä työstä riippuvainen ja joskus ikävä kyllä jopa sen armoilla. Yhdessä on selvitelty arjen kiemuroita, luettu lakia, varoitettu, neuvoteltu, soviteltu, itketty ja naurettu. Olen nähnyt ulkopuolelta sen, miten paljon yksittäisiin työsuhteisiin voi huonoimmassa tilanteessa kasaantua elämää pahasti hankaloittavia asioita. Työsuhteessa normaalit työnantajan ja työntekijän roolit saattavat kääntyä päälaelleen ja voimakastahtoinen avustaja alkaakin sanella työsuhteen ehtoja, työaikoja ja työtehtäviä.

Joskus ystävystytään avustajan kanssa niin, ettei kukaan muista enää missä työ alkaa ja vapaa-aika päättyy ja hyvälle kaverille kirjataan vähän ylimääräisiä tunteja, että se saa laskunsa maksettua. Joskus avustajan huolimattomuus ja välinpitämättömyys voi aiheuttaa hänestä käytännössä riippuvaiselle avustettavalle jopa vaaratilanteita. Onpa kohdalle sattunut joskus lähiomainenkin, joka on täysin asiaan kuulumattomana alkanut päsmäröidä työsuhdetta johonkin itselleen mieluiseen suuntaan.

Olipa ongelma mikä hyvänsä, avustajan työnantajana toimiva henkilö on usein sen kanssa ihan yksin. Ja yksin työnantaja on roolissaan ihan tavallisten arjen sattumustenkin kanssa. Tähän tarpeeseen Honkalampi-säätiön ESE-keskus järjestää mm. vertaisryhmätoimintaa avustajan työnantajina toimiville henkilöille. Vertaisryhmässä voivat avustajan työnantajat iästä, vammasta, avun tarpeesta ja kotikunnasta riippumatta keskustella kaikista henkilökohtaiseen apuun liittyvästä. Osallistujilta saadun palautteen myötä on tullut selväksi, että tällaiselle ryhmätoiminnalle on tarvetta. Samat ihmiset haluavat kerta toisensa jälkeen tulla mukaan ja vertainen tiedon- ja kokemuksen jako on koettu voimaannuttavaksi.

Hyvällä, vaikkapa toiselta työnantajalta saadulla avulla avustaja voi todellakin olla se vammaisen henkilön oman elämän pelastaja ja mahdollistaja, mitä sen on tarkoituskin olla.
ESE-keskuksen vertaisryhmiä on tällä hetkellä toiminnassa kaksi: Joensuussa ja Lieksassa. Uusi ryhmä on aloittamassa toimintaansa Outokummussa ja tulevana vuonna myös Ilomantsissa. Ryhmiin pääsee mukaan ilmoittautumalla ryhmänvetäjälle. Ese-keskuksen näihin ja muihin tapahtumiin voi tutustua Facebookin sivulla www.facebook.com/esekeskus.

Laura Jormanainen
on pitkän linjan henkilökohtaisen avun tuntija
ESE-keskuksen projektikoordinaattori Honkalampi-säätiössä

Kuvassa Ritva avustajansa Raisan kanssa 


Jaa kirjoitus

Seuraa kirjoituksia

Tilaa rss Tilaa rss-syöte
 

Kirjoita uusi kommentti:

Nimimerkki


Kommentti

Luemme kaikki kommentit ja tarkastamme ne yksitellen ennen niiden julkaisua.
Takaisin